keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Säkit täynnä syksyä

DSC_0344
Se yksi kauneimmista on saapumassa. Se vuodenaika, kun alkaa arki, työt, koulut, rutiinit. Kun luonto muuttuu kellertävän ruskeaksi ja lehdet tippuvat hiljalleen maahan. Se, jos jokin on kaunista. Vesipisarat vierivät otsaapitkin alas, kunnes laittaa hupun päähän ja askel tahti nousee. Nilkkasukat vaihtuvat lämpimiin pörröisiin ja pehmeisiin villasukkiin ja t-paidat ihaniin villapaitoihin. Kesäiset kylmät juomat vaihtuvat lämmittäviin juomiin ja pullan tuoksuun.
DSC_0354
Käytiin tossa muutama viikko sitten mökillä. Viime kesänä harmiksemme vanha rakas pihamme omenapuu kaatui myrskyn seurauksena. Se puu oli ainakin itselleni rakas. Lapsena poimittiin mummin kanssa omenapuusta omenat ja tehtiin kaikkea hyvää. Onneksemme kuitenkin nyt syksyn tullen, puuhun oli vielä jaksanut tulla omenoita. Noh.. hetihän ne täytyis sieltä poimia turvaan. Ilmeisesti puu oli saanut vielä kesän sateiden ja maan ravinteiden ansiosta ravintoa kasvattaakseen omenia. Lisää omenia saatiin vielä tuttavilta, kaksi säkillistä. NAaam.
DSC_0347
Omena kannattaa ehdottomasti syödä kuorineen. Omenan terveellisyyteen vaikuttavia flavonoideja ja kuituja on nimenomaan kuoressa. Flavonoidit ovat antioksidantteja, jotka edistävät terveyttä monin tavoin. Nämä estävät sydän- ja verisuonitautien, syöpien ja diabeteksen kehittymistä useiden tutkimusten mukaan. Omena pitää myös näläntunnetta loitolla kuitujen ansiosta. Kuiduissa oleva pektiini suojelee suolistoa ja laskee verensokeria. Omenasta saa mm. A-, E-, K-, C- ja B-vitamiineja.DSC_0358
Tänään vihdoin oli aikaa ja mä ryhdyin omenien kimppuun. Ensin aloitin tekemään mehua lingolla ja sen jälkeen laitoin uuniin kuivattumaan siivuja. Omenista saa aikaan nimittäin vaikka mitä ja mulle ne on ainakin jotenkin syksyn symboleja. Omenalohkot+maapähkinävoi. Nam. Omenapiirakka+vanilja jäätelö tai kookoskerma. Nam. Omenakaurapaistos hunajalla, taateleilla, ja pähkinöillä. Nam. Omenahillot, mehut, soseet.... miljoonia vaihtoehtoja, ja unohtamatta suolaisia ruokia! Tänään tein myös ihan vaan keskiviikon kunniaks piirakan, jonka valmistin tällä Karita Tykän ohjeella, jota olen ennenkin kokeillut ja lopputulos oli aivan ihana.

DSC_0368Syksyn ihanin omppupiirakka

Pohja:
3 dl kaurahiutaleita
2,5 dl mantelijauhoja
1 tl jauhettua vaniljaa
4 rkl kookosöljyä sulana tai sulatettua luomulaatuista voita

3 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
1/2 tl kardemummaa
Ripaus suolaa 


Täyte:
3 dl omenasosetta 
Hunajaa tai vaahterasiirappia maun mukaan
Ripaus suolaa 
1/2 tl jauhettua vaniljaa
2–3 tl kanelia
Kardemummaa maun mukaan
Viipaloituja omenoita niin että vuoka täyttyy
Rutistus tuoretta limetin mehua omenalohkojen päälle
2 rkl kookospalmusokeria


ESILÄMMITÄ uuni noin 180 asteeseen.
PROSESSOI kaikki pohjan raaka-aineeet sekaisin monitoimikoneessa. Jätä hiukan tekstuuria. Anna taikinan levätä kelmussa ja viileässä noin kaksikymmentä minuuttia. Tämä ei ole pakollista, mutta taikina on helpommin työstettävissä, mikäli teet näin.
PAINELE taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan reikiä haarukalla ja esikypsennä pohjaa uunissa noin 10 minuttia.


SEKOITA omenasose, hunaja, kaneli, vanilja ja suola. Voit lisätä halutessasi joukkoon myös hiukan kardemummaa. Sekoita sileäksi ja tarkista maku. Levitä pohjataikinan päälle.
VIIPALOI omenat ohuiksi viipaleiksi ja asettele soseen päälle.
RIPOTTELE omenaviipaleiden päälle halutessasi vielä kanelia, kardemummaa ja kookospalmusokeria.
KYPSENNÄ uunissa noin 35 minuutttia.
ANNA jäähtyä hiukan ja nauti laadukkaan jogurtin, vaniljajäätelön, kookosjogurtin tai kookoskermavaahdon kera.

DSC_0367
jk
juull
kjj
Tällähetkellä odottelen tosiaan uunista kuivattuneita omenia.
Niiden teko onkin hyvin yksinkertaista.

Kuivatut omenat

Puolikas sitruuna 
2dl vettä
Omenoita
Kanelia ja kardemummaa (vanilja vois myös olla todella hyvä lisä!)

Ota omenien kova keskus irti. 
Leikkaa omenat siivuiksi ja laita veteen puristetun puolikkaan sitruunan kanssa, jotta ne eivät tummu.
Asettele omenat uuni ritilälle ja ripottele päälle haluamasi mausteet.
Paista 50-70asteessa niin kauan kunnes omenoiden neste on lähes haihtunut(ei kokonaan).
(huom. Siinä menee suhteellisen kauan aikaa jotta nestettä haihtuu tarpeeksi.
DSC_0338
Olis ihana kuulla teidän parhaimmat omppureseptit. Mä ainakin meinaan vielä tehdä sosetta pakkaseen ! Millaisia ohjeita teillä on? Mitä kuuluu ihan rehellisesti? kertokaa, saa kommentoida ihan mistä vaan. Ihanaa syksyä ja talven odotusta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti