keskiviikko 8. helmikuuta 2017

#2 VÄLIPALAVINKKI: SIEMENLEIPÄ (G,M,V)

DSC_1852
Mä oon pienestä asti tykännyt leivästä. Pienempänä leipä toimi mun ihan ykkös aamu-, väli- ja iltapalana, lähes poikkeuksetta joka päivä ja sitä kyllä puputtelin menemään aika paljon. Ihan lempparia oli ruisleipä, jonka päälle laitoin oivariinia, salaattia ja kurkkua, toi kombo on kyllä niin toimiva! Nykyään kuitenkin leivän syömmistä ollaan ruvettu jotenkin ehkä jopa vähättelemään. 
DSC_1851 DSC_1854
Nykypäivänä leivän puhutaan aiheuttavan monille vatsavaivoja ja turvotusta, nuutunutta oloa. Ja vaikka itsekin olen vähentänyt leivän syöntiä paljon siitä miten sitä ennen tuli monta palaa vedettyä päivittäin, en silti sitä ole kokonaan ruokavaliosta jättänyt pois. Mun oma ruokavalio on monipuolistunut niin paljon, että sekin on varmasti asiaan vaikuttanut. Haluan saada ravintoaineita monenlaisista lähteistä, enkä halua korvata sillä liiallisesti muita ruokia. Mun mielestä on ihan älyttömän hyvä asia että esimerkiksi gluteenittomia vaihtoehtoja leiville/näkkäreille on tullut kauppoihin: keliaakikoiden ja muiden allergikkojen on helpompi löytää itselle sopivia tuotteita. 

Jokaisen tulisi kuitenkin olla kriittisiä mediassa näkyvien asioiden osalta. Jos jollain vatsa oireilee esimerkiksi leivästä tai vaikkapa maitotuotteista, ei voi sanoa että sama pätee itseen ennen kun on kokeillut ja testaillut miten esimerkiksi niiden pois jättäminen vaikuttaa asiaan. Itse kuitenkin suosin kyllä mahdollisimman monipuolista ruokavaliota: en halua kieltää itseltäni mitään. Sitä paitsi leipä on mun mielestä ihan älyttömän hyvä vaihtoehto esimerkiksi välipalaksi ja sitä voi varioida niin monella tapaa. Eli siis oi kyllä, syön leipää, vaikken välttämättä joka päivä, joskus enemmän ja joskus vähemmän. DSC_1853
Mulle leivän valitsemisessa on tärkeää se mitä se pitää sisällään. Kuinka paljon ns. "turhia ainesosia" se sisältää. Usein leipää kiinnitän huomiota sen sisältämiin jauhoihin. Mistä jauhoista tuote on valmistettu. Jokainen varmasti ihan maalaisjärjellä tajuaa että esimerkiksi ruisleipä voi olla hieman ravintorikkaampi vaihtoehto pullamössö vehnä leipälle. Toinen on mihin usein kiinnitän huomiota, on sokeri. Joihinkin leipiin on lisätty sokeria ja itse en oikein koe sitä tarpeelliseksi esimerkiksi arjen aikana syömissäni leivissä. Suosin usein kauraa- tai täysin ruisjauhoista tehtyjä leipiä. Ja lempparit onkin esimerkiksi Lidlin luomukaurapalat! nam. 
Myös tänäpäivänä on tullut esille myös siemenleivät! Voi että ne on niiiin hyviä! Olen ihan rakastunut näihin. Täytyy sanoa että ihan loistava vaihtoehto leivälle. Musta tuntuu että voisin jauhaa tästä leipäasiasta niin paljon enemmänkin mutta eiköhän ruveta menemään jo siihen pieneen vinkkiin, jonka poimin ihanan tuulian blogista...

SIEMENLEIPÄ (G,M,V)
kopqa
2, 5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä (voit korvata pähkinät toisilla siemenillä tai esim manteleilla jos tarpeen)
3, 5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
2 rkl chia-siemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia (vegaaniksi reseptin saa käyttämällä esim.agavesiirappia tai muuta vegaanista makeutta antavaa)
3 rkl kookosöljyä (myös voi käy)
3,5 dl vettä
DSC_1767
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat ja märät ainekset ensin erikseen ja sen jälkeen yhdessä. Voitele leipävuokaa hieman halutessasi kookosöljyllä. Täytä vuoka taikinalla tiiviiksi ja anna olla hetken (voit pitää jopa yönyli, mutta itse odotin noin 15minuuttia, jotta psyllium hieman tiivistyy ja turpoaa. Laita leipä uuniiin ja anna olla noin 20-30 minuuttia. Kun leipä on tiivis, hieman tummunut ja pysyy kasassa käännä se uunin ritilän päälle ja anna olla vielä noin toiset 30 minuuttia. 
Anna jäähtyä ja nauti haluamiesi täytteiden kanssa! 
Mun lemppari komboon tulee: leipä 1. avocadoa, salaattia, kananmunaa, kurkkua, herbamarea. Leipä 2. maapähkinävoita, banaania, mansikoita ja päälle hieman kanelia! NAM.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti